Friday, December 16, 2011
Sase noi cazuri de trichineloza, intr-o saptamana
In saptamana 09.12.2011 - 16.12.2011 pe raza judetului Satu - Mare, au fost depistate 6 cazuri de trichineloza, in localitatile Satu Mare, Odoreu, Babasesti, Bercu, Blaja. Cantitatea de 760 Kg carne, in valoare de 5320 lei a fost confiscata si incinerata. Pentru a preveni imbolnavirea populatiei co... nsumatoare de carne de porc si preparate derivate din aceasta, dupa sacrificarea porcilor domestici, proprietarul sau consumatorul are obligatia sa solicite medicului veterinar, o examinare de specialitate in directia diagnosticarii trichinelozei. Pentru a se preveni aparitia trichinelozei, consumatorii sunt sfatuiti sa consume: carne de porc doar din abatoare, macelarii sau unitati de comercializare autorizate sanitar veterinar, si pe care este aplicata marca de sanatate (stampila unitatii); carnea provenita de la porcii sacrificati in gospodariile individuale, numai dupa efectuarea examenului trichineloscopic. Locatiile unde se efectueaza examenul trichineloscopic in municipii si orase sunt : -CSVSA SATU MARE nr. 1- Piata nr.1 (Piata Mare), str. Martirilor Deportati tel. 02614-711506 -CSVSA SATU MARE nr. 2 - Piata Somes - Micro 15, tel. 0261- 741212 -CSVSA SATU MARE nr. 3 - Piata nr. 2 ( Piata Mica), tel 0261- 714630 -CSVSA SATU MARE nr. 4 - B-dul Closca nr. 90-tel 0261-762000 -CSVSA CAREI - Piata Carei , tel. 0261-862498 -CSVSA NEGRESTI OAS - Piata Negresti Oas, tel 0261-853867 Programul de lucru pentru efectuarea examenelor trichineloscopice in perioada, 16 - 24.12.2011, este de luni pana vineri, orele: 8 - 16, sambata orele: 8 - 15 si duminica orele : 8-13. La cabinetele medicale veterinare din orase si comune care detin trichineloscoape: Apa, Ardud, Batarci, Barsau, Beltig, Bogdand, Cauas, Culciu, Foieni, Halmeu, Homorod, Livada, Mediesul Aurit, Negresti Oas, Odoreu, Santau, Socond, Supur, Satu Mare, Tasnad, Tiream, Turt, Valea Vinului, examenele se efectueaza dupa Programul Stabilit de fiecare medic veterinar de libera practica si este afisat la sediile acestora. Pentru efectuarea examenului, proprietarul / consumatorul se va prezenta, cu o proba reprezentativa de carne, recoltata din pilierii diafragmatici . Tariful pentru efectuarea examenului trichineloscopic de catre medicii veterinari de la Circumscriptiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, este de 8,68 RON si include T.V.A. Tariful pentru efectuarea examenului trichineloscopic, de catre medicii veterinari de libera practica din orase si comune, este stabilit de fiecare cabinet medical veterinar. Proba de carne prezentata pentru analiza, va fi insotita in mod obligatoriu de elementul de identificare (crotalia) porcului si care va fi predata medicului veterinar care urmeaza sa examineze carnea. Proprietarul animalului sacrificat, va anunta medicul veterinar concesionar, pentru notificarea evenimentului de sacrificare, pentru consum propriu, in vederea actualizarii Bazei Nationale de Date.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment